geschiedenis van de burger
een fout is dat dit gerecht afkomstig zou zijn uit de Duitse stad Hamburg en na de Tweede wereldoorlog door Amerikaanse soldaten in hun land geïntroduceerd zou zijn. Dit is niet waar, de hamburger is eind 19 de eeuw ontstaan in de Verenigde staten maar heeft toch een gedeeltelijk Duitse oorsprong.
In de 19e eeuw kwamen veel Europese emigranten naar Amerika. Veel van hen reisden via Hamburg en maakten daar kennis met de frikandel. Dit gerecht leek op een biefstuk maar was gemaakt van gehakt, vermengd met brood en uien. Omdat het snel en goedkoop te bereiden was werd dit gerecht al snel populair in de Amerikaanse havensteden en werd het verkocht onder de naam Hamburger steak.
Er zijn verschillende mensen geweest die geclaimd hebben dat ze de eerste waren maar de Deense kok Louis Lassen, met zijn lunchkraam Louis' Lunch uit new haven Connecticut, zou in 1895 weleens de eerste kunnen zijn geweest die zo'n hamburger steak in een broodje opdiende. Anderen claimden hier al eerder mee begonnen te zijn maar mogelijk ging het hier om gehaktballen in broodjes. De hamburger werd snel populair en verspreidde zich over de Verenigde Staten. Dit succes was te danken aan het feit dat men nu een vleesgerecht had dat staand of lopend gegeten kon worden, zonder bord en zonder bestek. Tijdens de Louisiana Purphase exposition in 1904 kreeg het broodje pas echt bekendheid doordat het daar op grote schaal verkocht werd aan een internationaal publiek. Hier werd de naam hamburger ontstaan en werd het populair door heel de vs

een juicy meme